Followers

Monday, January 10, 2011

SUP YONG TAU FOO

Bahan-bahannya

Fishball atau bahan2 yong tau foo

Pes bawang putih dan pes bawang merah

Kiub ikan bilis Maggie

Bawang goreng

Daun sup

Garam secukupnya

Air secukupnya

Minyak untuk menumis

Sos cili thai ataupun cili padi merah hiris dan tuangkan kicap cair


LET DO IT:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.

2. Masukkan pula kiub ikan bilis Maggie secukupnya, hancurkan dan tumis sekejap. Kemudian tuangkan air secukupnya (ikut banyak mana sup yang anda hendak sediakan).

3. Masukkan garam dan bila kuah mendidih, masukkan bahan-bahan yong tau foo atau fishball/ crabmeat dan biarkan ia reneh selama 5 minit. Sup pun dah siap.

Cara untuk menghidang

1. Masukkan bahan yong tau foo kedalam mangkuk, tuang sup yong tau foo. Taburkan dengan bawang goreng dan daun sup jika mahu.

2. Hidangkan bersama sos cili thai atau pun jika mahu cili padi merah yang telah dihiris dan tuangkan kicap cair.

Nota: Bila anda menumis pes bawang putih dan bawang merah, hendaklah tumis sehingga ia betul masak dan bangkit baunya baru supnya jadi powerrr!

Yours sincerely,

Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com

2 comments:

  1. Salam Ady,

    baru smlm knur masak yong tau foo...sedap hirup kuah waktu panas2..hehe

    ReplyDelete
  2. saya suka yong tau foo...tiap2 hari makan pun xpe....saya suka letak lobak masin & lada sulah skit kat kuahnya..so ada rasa pedas2 masin...sungguh nikmat menghirup

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box