Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes
Sambal Udang Berkerisik
Adaptasi dari: Laman Internet
Sumber: Nuridah Salleh
Bahan – Bahan
500 gm udang galah, dibuang kulit _ tak buang kulit
30 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 camca besar jintan putih } di kisar - gunakan yang serbuk
1 inci halia
½ biji kelapa dijadikan kerisik
1 cawan santan pekat
1 labu bawang besar (dimayang)
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk ketumbar
Minyak untuk menggoreng
Hiasan :
Daun sup dan daun bawang, dihiris - (Ady & kak Nur tak letak)
Cara membuatnya
1. Goreng cili kering dengan sedikit minyak dan angkat. Kisarkan bersama-sama bawang merah, jintan dan halia.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tadi hingga garing, kemudian masukkan serbuk ketumbar.
3. Masukkan udang, santan, air asam jawa, kerisik, serta bawang besar yang di mayang tadi. Angkat bila udang telah kelihatan kemerah-merahan.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.****************
Yours sincerely
As'salam abg Ady...sambal udang tu...npk dek ank bujang sure suruh buat...mg fv jugak ni...x pernah lg buat sambal letak kerisik...sure sdp...
ReplyDeletefuhhhhh sedapnya, rasa nak ngappp je terus tngk udang yg besor ni....
ReplyDeletewah besar nya udang...nasib semalam saya masak udang jugak....hehehe..
ReplyDeletemmmm..sedapnya, boleh la makan dengan mee hoon goreng putih umi ni abg ady...
ReplyDeletenampak sedap. belum pernah makan sambal letak kerisik.
ReplyDeletesalam ady,
ReplyDeletetak penah lagi masak udang letak kerisik. bole la nak try nanti. telan air liur duk nengok gambo sambal udang kerisik nih...glrrrrp
As'salam Ady
ReplyDeleteMesti harum udang ni sebab ada bau kerisik tu kan. Nasib baik lah k.ct ni jenis yang tak alah makan udang, kalau tak lepas makan asik nak mengaru2 jer...hehehe
Amboi amboi Ady.... ko menggoda Along dgn udang besor2 ni ya... Along tak leh makan udang, isyk tak leh tengok lama2 kang masuk spital lak...hehe.
ReplyDeleteAssalamualaikum abg ady...
ReplyDeletewah terlirnya tgk udang nie abg ady... nak masak juga ler nanti... meleleh air liur tgk tau... sedaaap
hamboi2 ady,buat akak terliur je tgk udang besar tu..nak cari udang kat mana nih.mesti try nanti ni.akak tak pernah masak udang guna kerisek.:)
ReplyDeletesambal udang kat sini mengancam toi... akak biasa kalau masak udang + kerisek kalu buat rendang udang perak.. pun sedap gak..
ReplyDeletesalam bro ady..
ReplyDeletewaduh waduhh... nampak udang tu mcm dok depan mata aje.. sabar ajelah.. kat rumah jarang ada menu udang.. sbb ada anak yg alergi udang.. tp kalau dah teringin sgt.. msk jugaklah.. hehe.. nampak sdp sambal ni.. letak kerisik satu kelaian..
Assalamualaikum Ady,
ReplyDeletehehe..terima kasih ya sudi tag kak Nur di FB..tapi kan kak Nur nie belum lah faham sangat ngan fb nie...hehe...
wah udg tu buat kak nur geram...kak nur mmg suka kalau udg dimsk sambal...boleh bertambah nasi 3 pinggan...lepas tu jogging kat stadium depan nie...buang minyak2 dlm badan...hehe...biar betul akak nie!!
salam ady...
ReplyDeletemenarik betul udang tu...besar sangat...makan satu pun dah ok...
Sedapnya udang ni....tak penah lagi cuba masak udang campur ngan kerisek...
ReplyDeleteAslmkum Ady
ReplyDeleteSedap nampak hidangan sambal udang....besar2 pula udang.
Assallamualaikum Ady..
ReplyDeleteWah dah tukar background yer. Sweet!!
Cantiknya gambar yg ady amik.. Beso nya udang galah tu..huhuhu..lama dah tak makan udang galah...
Salam Ady..wahhhhh bila tengok kuah sambalnya yang pekat2 macam tu tetiba pula teringat pulut kuning...Buat makan sekali best ni....
ReplyDeleteSalam Ady. Sungguh menyelerakan sambal udang berkerisik ni. Warna sambalnya yang merah dan saiz udang nya yang XL tu yang slurrrppppp!!
ReplyDeleteAssalam ady, waduh akak tengok udang tu aje dah kecur dah ni..memang nampak sedap sambal udang berkerisik ni..akak bawa lari sekor udang tu ya..hehe
ReplyDeletetengah2 mlm ni tengok udang godang...terus perut berkeroncong...ucu ambik resipi ni ye...
ReplyDelete