Resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
2 keping mee sanggul ~ direndam hingga lembut dan toskan
sedikit isi ayam/udang ~ dipotong kecil
3 batang sosej ayam ~ dihiris
1 sudu besar cili mesin
1/2 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
5 - 7 tangkai cili kering ~ dipotong dan direndam
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar cuka
daun kobis ~ dihiris
lobak merah ~ dipotong/sagat panjang
1 biji telur ~ dipukul sedikit
sedikit garam dan gula
sedikit air
daun sup ~ dihiris
minyak
Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih serta cili kering.
Goreng hingga wangi dan masukkan isi ayam. Goreng hingga isi ayam bertukar warna.
Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan sos tiram, kicap manis dan cuka.
Goreng sekejap dan masukkan hirisan sosej, kobis, lobak merah, garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati.
Alihkan tumisan ke tepi kuali dan masukkan telur .
Biarkan telur masak sedikit dan kacau bersama dgn rempah tumisan.
Masukkan mee sanggul dan sedikit air utk melembutkan mee.
Goreng hingga mee masak.
Hidangkan dalam pinggan dan tabur dengan hirisan daun sup
greatsword_blader@hotmail.com
Salam Ady...
ReplyDeleteAdy dpt mee sanggul yg jenis begini kat mana eh?
Cam sedap jer nmpk mee nih :p
Assalam ady,
ReplyDeletesedapnya nampak mee sanggul ady niii!!!..
akak belum makan lagi ni..kecurlah tengok...ada tinggalkan utuk akak tak ni?..hehe
Salam..
ReplyDeletexpenah kita cube buat mi sanggul nih.. cmne rase die erk?? cuba bg skit nk rase!! hehehe
Ady....sedapnya.... :)
ReplyDeleteAs'salam Ady
ReplyDeleteberselera tekak bila datang sini ada mee sanggul. Selalunya makan mee sanggul ni dgn kuah sambal dia jer. boleh diperbagaikan, emm gd idea ni ady.
assalamualaikum ady - tak pernah gun la mee sanggul. sedap yek?
ReplyDelete