Bahan2:
200g paru
30g kerisik
10 biji lada kering
5 biji bawang merah
2 sudu makan lada hitam [ ady letak 2 sudu teh aje cause sakit tekak ]dikisar kasar.
20ml kicap manis
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
LET’S DO IT:
Paru dicuci bersih dan direbus dengan secukup air dan garam selama 2 jam. Kemudian hiris paru sekeping-sekeping dan ketepikan.
Kisar halus lada kering dan bawang merah. Panaskan sedikit minyak didalam kuali. Tumis lada hitam hingga garing. Masukkan lada dan bawang kisar. Tumis lagi hingga naik aromanya. Taburkan garam dan kerisik. Gaul rata. Barulah dimasukkan kepingan paru dan kicap manis. Gaul rata supaya paru bersalut dengan rempah . masak lagi sehingga kering dan harum baunya.
Have A Nice Day,
Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com
Salam Ady...
ReplyDeleteParu...seisi keluarga febret..tapi malas nak merebus nyer.. Ni sure confirm pedas..tapi kalau kurangkan lada hitam tuh rasa2 nyer okay jgk. Masuk list dulu ah :)
wah kat sini pun ada paru ya ady..tadi nampak kat rumah knur..akak pun suka paru..
ReplyDeleteady...i love paru so much...huhu...i dah terliur neh...meh sikit ye ady
ReplyDeleteassalamualaikum - tinggal di KL baru pandai makan paru. beli je tak pernah masak. selalu paru bercili di lada hitam mseti sedap!
ReplyDeleteSalam Ady..
ReplyDeleteWalaupun akak tak makan paru..tapi bila tengok masakan Ady...akak rasa terliur sangat...nanti akak boleh cuba buat untuk Cik Abang akak...atau akak gantikan dengan daging...
As'salam Ady
ReplyDeletesedapnyaaaa..my fav gak paru ni. tambah2 kalau digoreng nipis2 dan salut dengan rempah2, perggg pengsan dok meratah macam tu jer... hihihi
Lauk fav kak cek ni....emmm...sedapnya...
ReplyDelete