Resepi: sky blue’s kitchen http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/05/rendang-ikan.html
800 gm ikan [ ady gunakan ikan tenggiri ]
2 helai daun kunyit _ d mayang
4 helai daun limau purut _ d mayang
4 keping asam keping / gelugur
1 paket serbuk santan + 300 ml air _ guna santan cair pun boleh
4 tbsp kerisik
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng
3 batang serai
1 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh tambah yer )
Cara²
Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.. Perap selama 30 minit.
Panaskan minyak d dalam kuali.. Goreng ikan d dalam minyak yang dalam sehingga masak kekuningan tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
Kemudian.. d dalam periuk yang lain.. masukkan santan, bhn² kisar, kerisik, daun kunyit, daun limau purut dan asam keping. Masak sehingga mendidih.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul.
Masukkan ikan goreng dan masak sehingga kuahnya pekat.
Tutupkan api dan hidang. Taburkan sedikit hirisan daun kunyit.Yours sincerely,
Salam Ady....
ReplyDeleteWah! rumah Ady dah bertukar wajah....cantik....
ada rendang ikan la pulak...sedapnya...kak cek tak pernah masak menu cam ni...boleh jugak cuba nanti...:)
Assalam ady,
ReplyDeleteakak tadi nampak juga ikan rendang ni..nak masuk sini asik terlepas aje..heheh..ikan rendang belum pernah cuba..ady gunakan ikan apa tu ya?..
As'salam Ady
ReplyDeleteselalunya kak ct buat rendang daging or ayam. yang lain dari tu tak pernah buat lagi. tapi yang ikan ni nampak lagi sedap. tak payah nak tunggu lama2 dok nak masakkan. Guna ikan tongkol sedap tak ady..?
- tq follow
ReplyDelete- i follow back
- rajin nyer masak...:)
selamat petang ady,..
ReplyDeletetu dia.. rendang ikan..
kena save in draf..
wajib cuba..
thanks syer resepi ya
Salam abg ady! waaahh! satu kelainan guna ikan buat rendang! ha ar lah ikan apa abg guna eak? guna fillet ke atau campak sekor2 gitu? hihihi... sedap pulak nmpk guna ikan drpd ayam n daging asyik2 dagingg jer kan sesekali tukar benda yg berkhasiat pulak :D
ReplyDeleteassalam ady..kalau ikan tu dah digoreng dulu maksudnya takdela ikan tu hancur2 kan? hmmm...resepi bijak ni...1stime tengok resepi rendang ikan.
ReplyDeleteSalam Ady..
ReplyDeleteAdy..sebenarnya akak malu dengan Ady..pandai masak..lepas tu nampak sedappp sangat...terliur akak bila buka blog Ady..he..he..
Assalamualaikum abg ady...
ReplyDeleteterima kasih kerana mencuba resipi nie.. diana harap abg ady suka... :)
menarik rendang ikan ni....sungguh menyelerakan:)
ReplyDeleteassalamualaikum ady - menarik rendang ikan. selalu ayam/daging/kerang ..
ReplyDelete