Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
http://mamawandiha.blogspot.com/2011/05/sambal-tumis-sotong-kembang.html
500 gm /2 ekor sotong kembang ~ dipotong kecil, basuh & tos
3 sudu besar gula
garam secukup rasa
aji (jika perlu)
1 sudu kecil (penuh) asam jawa ~ diramas dengan sedikit air ambil jusnya
3 -5 keping daun limau purut [ yg ni ady tambah ]
1 batang bunga kantan – dihiris 2 [yg ni ady tambah ]
150g petai – [ yg ni ady tambah ]
minyak secukupnya untuk menumis
20 tangkai cili kering ~ dikerat & rebus kejap [ ady guna 30 tangkai cili kering ]
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar saiz sedang
2 ulas bawang putih
½ sudu kecil belacan (dilayur/bakar kejap)
2 biji buah keras [ yg ni ady tak letak ]
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar. Masukkan daun limau purut dan bunga kantan & kacau2 tumisan sehingga garing, wangi & terbit minyak.
2. Masukkan gula, air asam jawa & sotong. Masak sehingga sotong lembut sambil dibalik2kan. Jika perlu boleh tambah sedikit air. Masukkan garam & aji secukup rasa. Biar sehingga kuah agak pekat lalu masukkan petai. Pastikan secukup rasa & bolehlah dihidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.
aduhaii perut..tetiba lapar tgk sutun ady nih..hehe..salam Ramadhan buat Ady sekeluarga ya.
ReplyDelete-sedap nye sambal sotong tu...
ReplyDeletealahai bro, sedainya kao dpt mkn ngn nasik panas2 ni... bugkus bro petai kasik lebih ya.. heeee
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady..
ReplyDeleteNampak mengiurkan betul sambal sotong tu Ady...Ady , kalau masakkkkk...memang topppp...he..he.
p/s selamat berpuasa ye Ady..
Assalamualaikum abg ady...
ReplyDeletesedaaaapnya sambal sotong kembang tu... sungguh menyelerakan sekali... nie salah satu menu fav kami sekeluarga nie... terliur sudah tgk tau... ;)
salam ramadan buat abg ady sekeluarga yer... salah n silap harap d maafkan..
Assalam abg ady...
ReplyDeleteehh.. x sangka ada yg nak cuba sambal sotong sy yg sempoi tu.. hehe.. wah byk penambahbaikan.. tp tkper.. ikut selera msg2 kan.. ada org tambah kcg tanah goreng.. pun sedap..
slmt berpuasa buat bro ye...