Paru Goreng
Bersambal
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire
Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this
clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not
cool aND it's illegal!
Resepi by : Adnan Ibrahim
BAHAN-BAHANNYA
:-)
1 kg paru
4 ulas bawang
putih, diketuk
2 inci halia,
dititik
3 batang
serai, dititik
1/2 cawan jus
asam jawa
1 camca besar
gula melaka
1/2 camca
besar gula pasir
Garam secukup
rasa
7 biji cili
merah*
6 biji cili
padi (optional)*
10 biji
bawang merah*
4 ulas bawang
putih*
3 biji buah
keras*
1/2 inci
halia*
1 camca besar
ketumbar*
1/2 camca
besar jintan kasar*(*dikisar, tapi jangan halus sangat)
CARA
MEMBUATNYA :-)
Rebus paru
bersama halia titik, bawang putih ketuk dan sedikit garam, hingga lembut.
Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
Tinggalkan
kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga harum.
Kecilkan api dan terus menumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa,
gula melaka dan gula pasir, kacau rata.
Tambah garam
secukup rasa dan masukkan paru goreng, gaul rata dan masak hingga sedikit
kering tapi masih lembap. Rasa dan jika ok matikan api. Hidangkan bersama nasi
hangat....
Aslmkm Ady..waahh lama x jenjalan sini, sekali masuk tengok makin banyak menu2 yang kita ketinggalan nih..
ReplyDeleteParu ni kan..siap bersambal bagai..kesukaan Mr.Asben saya..haha..kalo g kedai dia akn beli benda ni,, nak buat tak brp nak menjadi karang..ahaa..alasan..
wah sedap lah, kat sini pulak paru tu di goreng kering letak cili sikit kasi pedas2 di ratah je macam tu aduhh teringin lah pulak malam2 ni esuk kena cari paru ni jugak..
ReplyDeletemmg faveret kalau makan dengan nasi lemak..
ReplyDelete