Daging Tok
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal
Bahan-bahan:
2 kilo daging
(dipotong kiub, jgn kecil sangat)
5 biji kelapa
(santan)… me guna 3biji kelapa
1 ½ sudu
besar jintan halus( jintan putih) – me guna 2 sudu mkn jintan halus.. goreng
tanpa minyak dan ditumbuk halus. 3 sudu besar biji ketumbar – goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus.
6 sudu besar
jintan kasar ( jintan manis) - me guna 1 sudu mkn jintan kasar ..goreng tanpa
minyak dan ditumbuk halus .
1-2 senduk
cili blend (ikut tahap kepedasan anda).
Kerisik-anggaran
dalam 1 biji kelapa
1 ketul gula
melaka
3 helai daun
kunyit – dihiris
5 kuntum
bunga lawang
1 batang kulit
kayu manis
5 biji buah
pelaga
1 keping asam
keping
Sedikit
belacan
Garam
Serbuk perasa
Bahan kisar
halus:
20 ulas
bawang merah
9 ulas bawang
putih
2 inci halia
5 -7 batang
serai
2 inci
lengkuas
Cara:
1.Masuk semua
bahan kecuali daun kunyit,gula melaka,garam, asam keping, kerisik dan santan ke
dalam periuk. 2.Perap dengan daging selama 4 jam paling kurang.Nak sedap lagi
perap la seharian.
3.Masak dan
didihkan perlahan-lahan hingga air kering kemudian baru dimasukkan santan.
4.Reneh
selama 3-4 jam.Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan agak
kerap sehingga daging mula empuk, berwarna agak hitam dan kering. 5.Kena
selalu dikacau supaya tidak hangit dibahagian bawah.
6.Akhir
sekali masukkan daun kunyit dan asam keping kemudian kacau lagi sehingga
rata.Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
P/s:Resepi
Rendang Tok ini lebih sedap rasanya selepas sehari dimasak,kerana rempah
ratusnya semakin meresap kedalam daging.
No comments:
Post a Comment